4 Ağustos 2013 Pazar

Blow Off Valve? Turbo Malzemeleri ?

Blow Off Valve ?
Piyasada bu valf çeşidi ve türü çoktur. Blow-Off Valve, Dump Valve,Boost Recirculating Valve,Pop-Off Valve herkesin bildiği Cuf-Cuf sesli Valf. Bu valfin içerisinde piston veya diyafram şeklinde kapak bulunan bir musluktur. 
Turbo şarj , amacı gereği dakikalarda yüksek devirlerde dönerek silindir içerisine daha fazla hava girmesini sağlamaktadır. Egzoz gazı ile hareket kazanmaktadır. Araç her zaman aynı devirde devam etmemektedir. Vites değiştirmek için ya da frene basmak için bile gazdan ayağımızı çekeriz. Bu sırada gaz kelebeği kapanır ve turbo havayı motora yollayamadığından ters basınca maruz kalarak pervaneler bir anda yavaşlar. Şehir içi kullanımda bu olay sık aralıklarla meydana gelmektedir.zun süre basıncın turboya gelmesi, şaftın bulunduğu yatakları etkileyecek,şafta bozukluk,balans bozukluğu yapacak. Ayrıca turbo lag meydana getirecektir.
Turbonun gönderdiği hava geri gelir ve turbo rotorunun terse dönmesine neden olur. Bizler tekrar gaza bastığımızda turbonun devreye girmesinde gecikme olur. Turbo rotoru terse dönmektedir ve durup tekrar ileri doğru dönüp havayı basmak zorundadır. Bu olay turbo log(gecikme) olarak adlandırılır.
Oluşan basıncın zararını engellemek için, intercooler çıkışına bir valf koyuluyor,bunu manifolda referans edilip, manifold da gaz kelebeğinin kapanması ile oluşan vakumla bu valfi açarsak, hala dönmekte olan turbonun yarattığı basıncı geri dönmek yerine buradan çıkmaktadır.  Bu sebeplerden dolayıdır ki ,blow off valve geliştirilmiştir. Turbo lag zamanı ne kadar kısa olursa o kadar kısa sürede yeniden hızlanırız. Blow off valfi kelebekteki emişi algılar ve bir valf açarak aşırı basıncı bu valf vasıtasıyla atmosfere ya da valfin türüne göre kademeli olarak atmosfere bırakır. Bu sırada cuff cuff sesi çıkar ve bir çok insanın hoşuna gider. Çoğu gencin hoşuna giden bu ses sürekli tekrarlandı mı turbolarına aşırı yüklenme oluyor ve uzun vadede sorunlar ortaya çıkartıyor.  Valfin havaya yolladığı basınçlı hava sayesinde turbo türbinleri eskisi gibi dönmeye devam eder ve gaza bastığımız da turbo bıçakları döner durumda olurlar ve Turbo Lagı azaltılır.
Peki şimdi biz gelen gazın geri gitmesini istedik ve başardık, bu sırada bizlere yine yanma olayı için bir miktar da olsa hava lazım. Bunu da bypass kanalarıyla sağlamaktayız. Emme manifolduna gelen hava bizler için yeterli olmaktadır. Bazı firmalar ise turbodan atılacak olan gazın bir kısmını geri turbonun arkasına göndererek bunu sağlamaktadır.
Siz eğer ben cuff sesini duymak istiyorum, aracımdan zevk almak istiyorum. Geri havanın gelmesi benim için önemli değil diyorsanız, ani bir zengin karışımla karşılaşırız. Bu da bizlerin cebinden çıkacak fazla para demek oluyor. Tercih sizlerin.

Blow Off Valve Sesi:

NOT:http://www.tasitteknolojileri.com/2013/04/21/turbosarj-nedir/ Aşağıyı okumadan makaleyi okumanızı tavsiye ediyorum. 
Turbo şarj parçaları:

Turbo 6 temel parçadan oluşmaktadır.

1.  Egzoz Salyangozu (Turbine Housing): Turbonun egzoz manifolduna bağlı,yüksek sıcaklıklara dayanıklı olan parçasıdır. Soğutmalı tipleri de bulunmaktadır.
Egzoz Salyangozu 

2.  Gövde (Bearing Housing): Turbonun orta kısmında yer alır ve imal edildiği malzeme egzoz salyangozuyla hemen hemen aynıdır. Salyangozları bir arada tutar ve yağ giriş çıkış delikleri bulunmaktadır. İç kısmı yağlama kolaylığı açısından kanallı bir yapıya sahiptir.



Gövde
3. Emme Salyangozu (Compressor Housing): Turbonun hava emme manifolduna bağlı olduğu kısmı çok yüksek sıcaklıklarla karşılaşmadığından egzoz salyangozu kadar güçlü alaşımlar yerine alüminyumdan üretilmiştir.

Emme Salyangozu

4. Emme Pervanesi(Compressor Wheel): Yapısı alüminyumdur en ufak bir yabancı cisimle karşılaştığında pervanenin hasar görmesine ve dengesinin bozulmasına yol açar. Motora basınçlı havayı ileten pervanedir.

Emme Pervanesi

5. Milli Pervane(Shaft and Wheel): Sürekli burulma momentine ve aşırı ısıya maruz kaldığından nikel alaşımlı çok sağlam malzemenden yapılır. Mil pervaneye özel ısıl işlemle kaynatılır ve ikisi birbirinden ayrılmaz. Egzoz gazının hareket enerjisinin dönme enerjisine dönüşümünü sağlayan aktarma organıdır.
Milli Pervane
6.  Segmanlar, contalar, vidalar ve malzemeler.

Segmanlar,Contalar,Vidalar ve malzemeleri
Intercooler
Aşırı doldurmalı motorlarda sıkıştırma işlemi,basınçla beraber sıcaklığı da artırır. Dolgun havanın yoğunluğunu azatlara volümetrik verimin artırır. Buna bağlı olarak, motor gücünde azalma görülür. Bizler ise havanın yoğunluğun fazla olmasını istemekteyiz. Çünkü havanın yoğunluğu artarsa silindirin içine de o kadar çok havayı sıkıştırmış oluruz. Kompresör çıkışı ile silindir girişi arasında soğutulması gerekir. Bu soğutma, aynı zamanda sıkıştırma başı sıcaklıklarının,dolayısıyla genel sıcaklık seviyesinin yükselmemesi için gereklidir. Bu soğutma işlemi, “intercooler” olarak isimlendirilen bir ara soğutucu ile gerçekleştirilir.

            Böylece hava miktarında artma ve soğuma temin edilerek;
            -Yakıt ekonomisinin geliştirilmesi
            -Motor gücünün artırılması,
            -Motor dayanıklılığının arttırılması,
            -İyi bir yanma ile motor gaz emisyonlarının azaltılması,özellikleri iyileştirilmiş olur.

Intercooler
           
İntercooler yapısı:

1.    Hava kazanları
2.    Tüpler(Hava kanalları)
3.    Kanatçıklar (Finiler)
Hava kazanları,giriş ve çıkış kazanları olmak üzere iki kısımdan oluşur. Kazanlar havanın tüplere eşit dağılımını sağlayabilmek için giriş ve çıkış noktalarına doğru yapılır. Havanın,içinden geçerek üzerindeki ısının kanatçıklara verilmesini sağlayan kanallara, tüp ve iki kanatçık arasına bir tüp gelecek şekilde dizayn yapılır. İyi bir ısı transferi için türbülans oluşturması için tüplerin iç kısımlarına kanatçıklar yerleştirilir.Tüp üzerindeki ısıyı iletim yolu ile alarak havanın soğutulmasını sağlayan elemanlara ise kanatçık denir. Kanatçıkların yüzey alanı ne kadar büyük ise hava ile temas eden yüzey o kadar büyüktür. Havanın daha çabuk soğumasına yardımcı olacaktır.

İntercooler çeşitleri:

1.    Hava soğutmalı
2.    Su soğutmalı 

 TURBO ÇALIŞMA MEKANİZMASI ANİMASYONU

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder